Na księżycu w Chorwacji

Surowy, księżycowy krajobraz. Mało ludzi. Aż trudno uwierzyć, że na wyspie Pag zlokalizowane są plaże, od których miejsce to zwykło się nazywać “chorwacką Ibizą”. Ale “Ibiza” nie jest jedyną rzeczą, jaką wyspa może się poszczycić. Pag słynie z lokalnych produktów, takich jak choćby Paški sir (ser z mleka owczego) czy … Paška čipka (rodzaj haftu).

Suchy, porywisty wiatr bora, charakterystyczny dla chorwackiego wybrzeża Adriatyku, ma ogromny wpływ na krajobraz wyspy Pag. Połacie białych kamienie, skały i rzadka roślinność przekładają się z kolei na zaludnienie wyspy – zamieszkała jest ona przez ok. 8 tys. mieszkańców. Dopiero w sezonie wakacyjnym gęstość zaludnienia, w szczególności na plażach wokół miejscowości Novalja, rośnie znacznie.

IMGP9261

IMGP8890
IMGP8974

IMGP9251

Bora ma niepodważalny wpływ również na produkcję miejscowego sera. Wiatr nanosi sól morską niemalże na całą powierzchnię wyspy, przez co walkę o wegetację wygrywa jedynie najbardziej wytrzymała roślinność. Do niej zaś zaliczają się m.in. tymianek, rozmaryn i szałwia, które stanowią podstawowe pożywienie dla ok. 40 tys. sztuk wypasanych na wyspie owiec. To właśnie ziołowej diecie przypisuje się niepowtarzalny smak owczego mleka – podstawowego składnika sera z wyspy Pag. Dodając do tego obmywanie oliwą z oliwek oraz posypywanie popiołem przed rozpoczęciem dojrzewania otrzymujemy niezwykły w smaku, charakterystyczny ser, który znajduje uznanie również poza granicami Chorwacji. Chętni do zakupu znajdą niezliczone okazje poruszając się główna drogą wyspy.

IMGP8867

IMGP9216

IMGP8922

Wyspa Pag stanowi znakomite miejsce do wytchnienia od upałów panujących w Chorwacji w lipcu i sierpniu, zapewniając jednocześnie wszytko to, czego ludzie wypoczywający nad morzem mogliby oczekiwać. Z drugiej jednak strony sprawia wrażenie miejsca, które całkowicie pustoszeje wraz z końcem sezonu letniego. Skala tego zjawiska wydaje się być na Pagu dość niepokojąca, czego przykładem jest “miasteczko” Mali Dubrovnik, zbudowane od podstaw na potrzeby przemysłu turystycznego…